Hvorfor stoler ikke folk på journalister?

I kjølvannet av Brexit og Trumps seier har debatten om medienes rolle og troverdighet gått høyt. Mange er forferdet over at bare 27 prosent av amerikanerne stoler på journalister. Det står ikke mye bedre til i Norge der bare 32 prosent av befolkningen stoler på journalister. Er det egentlig så rart?

Avisen Klassekampen har en artikkel på nett i dag som viser at bare 32 prosent av nordmenn stoler på journalister, mens taller i USA er på 27 prosent.

På samme måte som det er viktig med kritisk journalistikk er det viktig å være kritisk til journalistikken. Journalister i Norge speiler på ingen måte folk flest når det gjelder deres politiske syn. Ifølge medieundersøkelsen 2016 har Rødt 6,5 ganger høyere oppslutning blant journalister enn folk flest, og FrP en tiendedel av oppslutningen blant journalistene sammenlignet med velgerne. (Se under)

Dette betyr at dersom kun journalister hadde stemmerett ville ikke Norges tredje største parti, FrP, vært representert på Stortinget.

frp

Her ser du hele undersøkelsen med folkets sammenlignet med journalistenes storting fra 2016.

Storting.png

Spesielt gjelder dette misforholdet på innvandringsfeltet, hvor denne undersøkelsen viser at 53 prosent av journalistene selv mener at mediene generelt har en mer liberal holdning enn befolkningen ellers til flyktningene. Altså flyktningpolitikk og måten sakene dekkes på. Kun 3 prosent mener at mediene har en mer restriktiv holdning.

Ofte blir min facebook-side og det vi gjør i sosiale medier mistenkeliggjort av mange i mediene (og jeg registrerer at også andre politikere følger tett det vi holder på med). Det tror jeg er fordi de er redd for å miste definisjonsmakten. Mediene har ikke lenger monopol på hva som kommer ut av informasjon til folk flest. Vi kan legge ut informasjon direkte på facebook og folk kan engasjere seg og bli med å spre budskapet. Selv om mange prøver å klistre «fake news» og at vi er lemfeldig med fakta som påstand til meg, er de ikke særlig etterrettelig med fakta selv når de ikke kan dokumentere påstanden.

Jeg skjønner godt at folk flest er skeptiske til mye av det som fremstilles i mediene. For å bruke meg selv som eksempel blir det jeg sier ofte tatt ut av sammenheng, eller man ønsker å skape et inntrykk av at jeg er «fæl» og «kald». (Nei, jeg er ikke noe offer). Når folk flest imidlertid går inn og ser hva jeg sier, for eksempel på våre livesendinger hvor vi kan snakke ut uten å bli avbrutt så får man kanskje et annet inntrykk.

Jeg håper at folk flest er kritiske til både mediene, det som fremstilles i sosiale medier og alt av informasjon man mottar. Vi kommer til å fortsette å spre budskapet vårt, og bruke sosiale medier for å vise hva vi egentlig står for. Uavhengig av hva mediene eller andre måtte mene om det. Det er selvsagt lov å være kritisk til det og 🙂

24 kommentarer om “Hvorfor stoler ikke folk på journalister?

 1. «Folk» betyr ikke «alle folk», Wangen. Det må være greit å si det sånn når 68% sier de ikke stoler på journalister. Noe de etter min mening gjør helt rett i.

  Likt av 1 person

 2. Nå er det slutt på manipuleringen fra venstresiden og den såkalte eliten!! Det norske folk begynner endelig å våkne. Vi kan ikke la menneskefientlig ukultur få overta vårt land. Det er ingen skam å elske landet sitt og vårt demokrati. Det er en naturlov å verne hjemmet sitt.

  Likt av 1 person

  • Sylvi Listhaug er en del av den eliten du kaller såkalt, det er ikke et alternativt fakta.
   Eliten er den delen av befolkningen som er satt til å styre resten av oss.

   Likt av 2 personer

 3. Når det kommer til VG, TV2, og Aftenposten og presidentvalget i USA, så fremgår det tydelig at de store media husene i Norge ikke er til å stole på. De siste dagene er spesielt VG blitt tatt med buksene ned for å lyve og komme med direkte falske og villedende påstander, og fører seg frem med mobbing og hets.

  Spesielt på innvandrerdebatter fører de seg frem med stygg mobbing, som oftest grenser opp mot rasistiske holdninger mot deres egne etniske nordmenn.

  Og da er det ikke noe å si til at befolkningen ikke stoler på media og på det nærmeste med rette kaller VG, TV2 og Aftenposten for «Fake News Media».

  Likt av 2 personer

 4. Vet ikke helt hva du vil med dette innlegget Sylvi Listhaug. Du sier at hvis kun journalister hadde stemmerett ville ikke Frp vært representert på Stortinget, er du sikker på at Frp ville vært representert på Stortinget uten journalister og media? Er vel ikke noe parti som har fått mer mediedekning enn Frp i forhold til størrelsen på partiet opp gjennom årene. Så da er vel spørsmålet om «All omtale er god reklame» er sant. Mediestrategi kan du sikkert mye mer om enn meg.
  Er ellers helt enig med deg i at en bør være skeptisk til hva som blir skrevet av journalister og hva som blir uttalt av politikere. Forskjellen for meg er at jeg vet at politikere har en agenda, litt mer usikker på om storparten av norske journalister har en konspirasjon gående for å ta Frp og Sylvi Listhaug.
  Er dette forsøk på å styre debatten eller ett forsøk på å si at du ikke er som du blir fremstilt i media?

  Liker

   • Omtale er omtale, det viktigste for å få oppmerksomhet er at noe blir snakket om. Om du føler deg diskreditert kan du etterpå si at ting er tatt ut av sammenheng, du er misforstått o.s.v. og skape mer omtale for å få fram budskapet ditt. Som en sa «Du skal ikke bekymre deg for at folk snakker om deg, det er når de slutter å snakke du skal bekymre deg, for da er det ingen som bryr seg lengre.»

    Liker

   • Det er jo dette de har vunnet fram på, Frp har kunnet påstå at de har vært alene mot alle.
    De blir mobbet (Jmf. utallige utsagn fra Carl Ivar, Sylvi hevder til stadighet som her at noen er etter henne og Frp osv. osv.)
    Uten pressen kunne ikke Sylvi selv ha fått fram igjen her at vi må være iskalde og uten empati for å unngå at vi blir tatt og lurt av alle innvandrerne.
    Budskapet er bare pakket inn i at pressen er etter henne.

    Liker

 5. Det som er mest skremmende med dette er jo at tallene stemmer noenlunde overens med velgermassen til arbeiderpartiet. Dette må jo enten bety at 32 % av befolkningen er innforstått med at det som kommer av negativitet fra pressen bunner ut i svertekampanjen til Helga Pedersen. Nekter å tro at 32 % av folket er såpass naive at de faktisk tror på en presse som fremmer et parti med i utgangspunktet null egenpolitikk.

  Likt av 1 person

 6. Når Listhaug nå går til angrep på pressen (fordi de liten grad støtter FrPs politikk), gjør Listhaug seg i beste fall dummere enn hun i virkeligheten er.

  Det er ikke pressens oppgave å primært støtte opp om de politiske partiene. Dette vet Listhaug godt. Pressens oppgave er å være kritisk til maktutøvelsen i samfunnet. Være vaktbikkje ovenfor statsmakten. Være kritisk til den sittende regjeringen. Sånn sett er det akkurat nå, ettersom vi akkurat nå har en blåblå regjering, bare et pluss at majoriteten av journalistene er på den røde siden, på motsatt side av den politiske aksen enn den sittende regjeringen. Om journalistene i overvekt hadde vært i favør av statsmakten hadde situasjonen vært mer bekymringsfull. Verre enn å ha en rød presse og blå regjering er å ha en rød presse og en rød regjering eller vice versa.

  Pressen er dritviktig. Og pressefriheten enda viktigere. Vi kan ikke ha en statsstyrt presse, kan vi vel, Listhaug? En kan lure på hva slags pressevirkelighet Listhaug ønsker seg. Ønsker Listhaug seg en presse som logrer og ikke stiller kritiske spørsmål? Er det derfor Listhaug har gått mamma-bloggerne i næringen? For å stagge den kritiske pressen?

  Jeg sliter med å forstå Listhaugs bekymring for pressens farge. Det mest bekymringsfulle i denne saken er at Listhaug tilsynelatende forsøker å diskreditere pressen rolle i samfunnet, diskreditere en viktig, nødvendig maktfaktor. Listhaug har makt så det holder. Håper Listhaug i ettertiden bruker makten sin til å bygge opp under de viktige samfunnsstrukturene. Ikke bryte den ned.

  Likt av 2 personer

 7. » For å bruke meg selv som eksempel blir det jeg sier ofte tatt ut av sammenheng, eller man ønsker å skape et inntrykk av at jeg er «fæl» og «kald».»
  I ditt eksempel ville jeg vel kaldt en spade for en spade, og tilegnet deg noen andre egenskaper basert på alternative fakta som at du kan sprute ild, har dragevinger og spiser små barn til frokost. Selv ingen stor Listhaug eller Frp fan, selv om det kunne vært mye værre, man har liksom ikke de store ytterpunktene i norsk politikk. Media har aldri vært objektive, og vinkler ting slik det passer deres agenda, men holder seg stort sett innenfor sanheten. At det mangler gode medier og journalister fra høyresiden kan man ikke klandre journalistene og mediene for, men det er helt klart en ubalanse her. Bladet Kapital er vel det eneste jeg kan komme på, som er klart på Høyresiden og har høy journalistisk kvalitet. At det mangler Frp vennlige medier er først og fremst Frp sitt problem, ingen andres. Det blir feil å si at Listhaug syter og klager over det, uten å gjøre noe med det, for Listhaug og han Solvik fyren er utvilsomt to av de politikerne som er flinkest på sosiale medier. I motsetning til Trump oppfatter jeg ikke Listhaug og Solvik som uærlige, selv om jeg er uenig i det meste. Det er bra, det er bra for demokratiet, så fortsett med det.

  Liker

 8. «Jeg synes det er deprimerende å lese. Hvis hun tror det er en fordel for demokratiet at det ikke eksisterer kritisk presse er det ytterst alvorlig, sier Kokkvold til ABC Nyheter. Det er skremmende at en statsråd ikke har større innsikt og respekt for en av demokratiets viktigste institusjoner, sier Kokkvold »

  Aftenposten har jo vaert en ´landssviker´ i mange aar som har holdt tilbake viktige nyheter fra publikum og i stedet har produsert et kaos av ´fake news´.

  JEG synes det er skremmende at en av ´demokratiets viktigste institusjoner´, stoettet av staten med demokratiets penger, kun gir ´kritisk presse´ etter ordre fra hoyere hold.

  Hvis det er noen son har publisert «Fake News» baade foer og etter valgkampen i USA saa saa er det vel 90% av de stoerste avisene samt TV media,totalt under kontroll av den ´globale eliten´, som de ogsaa beloennes rikelig av.

  Har selv fulgt noye med i den politiske utviklingen i baade the mainstream media samt en rekke uavhengige,private medier og det er sjokkerende aa erfare hvordan ´mainstream media´ leker med virkeligheten,hvor én fjaer som oftest blir til 10 hoens, mens viktige nyheter hemmeligholdes fra publikum. Ikke underlig at man har mistet troen paa ´mainstream media´.

  Leser selv hovedsakelig engelske DAILY EXPRESS som er paa banen med tiltroelige nyheter. Eieren er multi-millionaer og er ikke avhengig av ´stoette´ fra den ´globale eliten´ som forsoeker aa styre verden.

  Synes ogsaa det er MEGET kritikkverdig at den norske regjeringen har stoettet Hillary Clinton i USA´s valgkamp med millioner. De er vel kanskje ikke saa hoye i hatten etter Trump seieren og hva det kan innebaere av fremtidig samarbeide.

  «I know now why confusion in government
  is not only tolerated but encouraged.
  I have learned.
  A confused people can make no clear demands.»

  John Steinbeck.

  Liker

 9. Like avslørende å lese mange av disse kommentarende som det pleier å være å lese de nesten alltid kritiske daglige kommentarene/hetsingen og svartmalingen av Sylvi Listhaug og resten av den nåværende regjeringens arbeid. Ofte er det nok å lese overskriftene for å se og forstå at her kommer enda en negativ artikkel mot Sylvi Listhaug og andre i nåværende regjeringen. Veldig sjeldent å finne noe positivt å se og lese i det såkalte uavhengige og nøytrale norske mediabildet om Listhaug og de andre i den nåværende regjeringen. De fleste avslører seg selv og det mediet de skriver for temmelig klart og fort og repeterende i så måte 🙂
  Håper velgerne sørger for en ny periode for Sylvi Listhaug og resten av nåværende regjeringen. Skal jeg kritisere noe så trenger Norge også mange flere rimelige og billige leiligheter så fort som mulig. Ikke bare i Oslo – området men mye rundt i landet ellers også. For unge som strever med å komme inn på boligmarkedet og for andre også som får uvented/e endringer i livssituasjonen senere i livet som brudd i samlivet, mister arbeidet osv. og derfor ofte trenger et nytt rimelig/billig sted å bo fort.

  Likt av 1 person

 10. Jeg sier som Stephen Colbert: «Reality has a well-known liberal bias». Og det kommer fra en som har vært med å stemme inn denne regjeringen. Trump&co er jo et skrekkeksempel på hvordan det kan gå. Verdens mektigste mann er en som ifølge faktasjekkerne snakker usant i 70-80 % av tilfellene han uttaler seg. De definerte her om dagen uttrykket «alternative facts», noe som bare er en omskriving av at de lyver så det renner. Når journalister korrigerer disse, så kommer stråmennene og sosialstbeskyldningene. Det er høyst pinlig oppførsel i mine øyne.

  Liker

 11. Det er ikke noe rart at folk har mistet troa på media. Den er fryktelig manipulerende, og det har gjort mange fustrerte. Trodde aldri jeg skulle få oppleve det. Historien kan jo fortelle om at det har skjedd før, men NRK, VG, nettavisen, tv2 osv. er så politisk farget er ille. Det virker ikke som de skifter spor heller. …Det som kanskje ikke mange er klar over, er at også ytringsfrihen begrenses kraftig. Discus sletter ytringer som er godt belagt eller som blir et ubehagelig «haleheng». De Stygge komentarene som også kan være rasistiske får bli stående. Det virker som disse ekle kommentarene får stå, kanskje for at folk skal gremmes sikkelig over disse rasistene….. Det er som de sier, slik tenker høyresiden…. Tv2 har hatt ytring som skriver «ta fra dem vannet også». på facebook om sulte streikende unge asylsøkere. På facebook siden gjør Tv2 også godt formulerte ytringer, som kanskje kan påvirke folk til å skifte mening i asyldebatten, usynelig for andre enn den som skriver. Ytringer som ønsker en folkeavstemming har tidligere blitt slettet på discus. Har aldri stemt FRP,, men tror jeg vil gjøre det nå. Tror det er sunt med et maktskifte. Sosialistene har virkelig ikke tatt hensyn til egen befolkning. Også akademia har de hjernevasket. I dag er det bare fake news som forteller at Trump ønsker å hjelpe forfulgte kristne og misshandlede kvinner….. Kjemp for demokratiet.

  Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.