Skolegudstjeneste – en tradisjon verdt å beholde

Det pågår en debatt om hvorvidt skolebarna skal få tilbud om skolegudstjeneste eller ikke. Jeg husker skolegudstjenesten som noe svært positivt fra mine skoledager. Siste skoledag før ferien kom vi i julestemning med nydelig sang, musikk og noen ord til ettertanke fra presten. Jeg tror ikke noen har tatt skade av å delta på dette.
oerskog_kyrkje-03_6
Ørskog kirke hvor begge mine barn er døpt.
listhaug-i-strupen-pa-human-etisk-forbund
Faksimile fra Dagen.no. Se link under.
Her kan du lese mer om hva jeg tenker om hvorfor vi bør ha skolegudsjenester. Hva mener du? 

Jeg synes det er betimelig å spørre hvorfor Human-Etisk Forbund så iherdig skal bekjempe alt som har med kristendommen å gjøre? Jeg ser ikke det samme engasjementet når det gjelder kritikk av andre religioner. Jeg har heller ikke registrert noe krav fra religiøse minoriteter om at skolegudstjenesten må avskaffes. Mitt inntrykk av at Human-Etisk forbund skyver religiøse minoriteter foran seg for å motarbeide at kristendommen skal ha en plass i den norske skolen og det norske samfunnet. Å delta på skolegudstjeneste skal selvsagt være frivillig og de som ikke ønsker å delta skal få slippe. Men la alle oss som synes at skolegudstjenesten er en fin tradisjon kunne få gi barna våre muligheten til å delta, slik vi har gjort i alle år.

26 kommentarer om “Skolegudstjeneste – en tradisjon verdt å beholde

 1. Å være norsk er ikke det samme som å være kristen. Kun 14% svarte nylig at juleevangeliet og kirkebesøk er viktig del av jula, i en meningsmåling i den kristne avisa Vårt Land.

  I fjor ble det kjent at det nå er flere ikke-troende enn gudstroende nordmenn. Det er de vi er opptatt av i denne saken, ikke muslimene. Vi har vært opptatt av å skille stat og kirke siden før det kom muslimer til Norge…

  Det er mange måter å feire jul på, og kristne familier kan ivareta tradisjon med å delta på gudstjeneste utenom skoletiden hver søndag, og enda oftere i desember. Å ta noen elever ut av klasserommet til skolegudstjeneste mens andre er igjen bidrar ikke til mer inkludering. Det er urovekkende og trist at regjeringen er med på å fremme et slikt budskap nå oppunder jula, som er en tid for samhold og varme.

  Dersom det hadde vært statsmoské og skolefredagsbønn, ville vi selvfølgelig vært like sterke motstandere av det. Fos oss handler dette om at ikke en utvalgt religion skal forkynnes i skolen. I fellesskolen skal alle inkluderes, og elevene skal lære om bl.a. kristne gudstjenester og julas norrøne røtter.

  Likt av 1 person

  • Ironisk at human etisk forbund er opptatt av julen, sist jeg sjekket så var det en kristen tradisjon grunnet på å minnes Jesu fødsel. Hyggelig av human (u)etisk forbund å fremme denne fine tradisjonen sammen med oss 🙂

   Likt av 1 person

   • Når jeg sier sist jeg sjekket så var ikke det på åttehundre tallet, så gammel er jeg ikke.
    Kanskje noe betegnende at det engelske ordet for jul er CHRISTmas? Ett navn som i mitt hode ikke akkurat assosieres med human uetisk forbund eller islam.
    Men for alle del, jul er en fin tid for både kristne og ikke kristne til å komme sammen og vise godhet mot våre medmennesker, gi gaver til hverandre, vise omsorg, og hjelpe de som trenger det.
    Gledelig att så mange deltar på denne kristne høytiden ved ekstra å vise disse kristelige verdier i denne tiden.

    Likt av 1 person

   • Fornektelse er et psykisk forsvar hvor man unngår å erkjenne truende aspekter av den indre eller ytre virkeligheten. Man er blind for realiteten, enten det dreier seg om følelser, tanker eller hendelser. Hvorfor?

    Det psykiske forsvaret tjener en funksjon, og fornektelsen har til formål å forhindre at personen erkjenner spesifikke følelser, impulser, tanker, intensjoner eller handlinger som vedkommende eventuelt måtte stå ansvarlig for.

    Psykisk sunnhet handler på mange nivåer om å tåle, forstå, uttrykke og ta ansvar for sine følelser, mens ved enkelte primitive eller nevrotiske forsvarsstrategier foregår det motsatte. Fornektelsen forhindrer rett og slett en innrømmelse av ”psykisk fakta” (ideer og følelser) som vedkommende innbiller seg vil få negative konsekvenser dersom det løftes frem i lyset (eller inn i bevisstheten). De negative konsekvensene kan være sorg, skam, dødsangst, frykt eller andre smertefulle følelser.

    Liker

   • Da er det vel like ironisk at det helter «jul» på norsk, etter juleblotingstradisjonene. Både juleøl, ribbe, gavetradisjonen og juletrær har førkristne røtter. Det har vært høytidsfeiring i de fleste kulturer knyttet til vintersolvervet over hele verden, og dagens julefeiring bærer preg av det.

    Kristendommen dominerer nok julefeiringen i dag, iallefall rent narrativt sett. Men de aller fleste i Norge setter familie og hygge som det viktigste med julen, langt over Jesu fødsel. Du bør skjønne at du ikke snakker på vegne av «normenn» flest, og det gjør ikke jeg eller. Det er mange årsaker til å feire jul, man bør kunne respektere at vi faktisk tenker forskjellig og er opptatt av forskjellig ting. Ingen eier julen mer enn andre.

    Liker

  • Kan dere uten et meningsfull tro bare ikke holde dere for dere selv og la oss andre glede oss over jul og kristendommen. Dere trenger ikke misjonærer for noe der er hult og tomt, kos dere med deres tomhet og ikke bekymrer dere over at kristendommen er kommet til alle på jord, det er en stor gave vi har fått ved Jesus liv og død, og ufsttelig at så mange har fått tilgang til troen ved ham

   Likt av 1 person

   • Det er ingen som hindrer deg fra å tro på hva som helst eller glede deg over det.

    Problemet er når du prøver å tvinge det på andre gjennom f.eks. skolegudstjenester.

    Dette med tomhet kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg fyller faktisk livet med noe meningsfylt snarere enn å ty til fantasifigurer for å fylle et tomrom. Mulig du har et tomt liv uten overtro, men det betyr ikke at det gjelder alle andre.

    Liker

 2. Takk Sylvi for at du sier offentlig at Humanetisk forbund bekjemper kristendommen. I mitt miljø har vi tatt det opp til diskusjon hver gang humanetisk forbund har angrepet kristendommen. For det er ikke bare skolegudstjenesten men de gjør det mot alt kristendommen står for når de får anledning til det.

  Likt av 1 person

 3. Uansett hvor populær skolegudstjenester er hos de konservative kristne blir det særbehandling av et livssyn på bekostning av ikke troende, og annerledestroende elever og familier. Det bør ikke en moderne stat med respekt for seg selv være bekjent av.

  De de kommuniserer de som forsvarer fortsatt urettferdig behandling er «Jo, vi er bedre enn alle andre, har vært her lengst, så vi har rett til å bli favorisert på bekostning av minoriteter». Dette er en særdeles umoden måte å opptre på, og uverdig et forsvar fra statsråder og statsledere i et fritt og moderne demokrati.

  HEF ønsker ikke bekjempe kristendommen som religion Sylvi, men kjemper for likebehandling av livssyn for å sikre alle borgeres religionsfrihet. FrP pleide å være et parti som sto opp mot forskjellsbehandling. Nå går de motsatt vei.

  En nøytral stilling til religion vil føre til mindre polarisering og misnøye mot staten. Frihet til å praktisere religion og tradisjoner utenfor skoletiden vil aldri komme under angrep, og vil tvert imot bli forsvart av HEF dersom religionsfriheten som såden blir truet. Forutsatt at praktiseringen ikke undergraver eller bryter med menneskeretter eller barnekonvensjonen selvfølgelig.

  Likt av 1 person

 4. Et besøk i alle typer livssynshus bør være obligatorisk i religionsundervisningen. Her trenger skolene hjelp til kontakter. Julegudstjenesten er en koselig innledning før julefeiringen i Norge, som jo er en kristen feiring. Norge har en lang tradisjon for denne skoleavslutningen. Slik har vi det i Norge! Så får vi ellers i året ta klassene med til human etisk forbund sitt forsamlingshus, synagoger, Buddhatempel, hindutempel, moské og eller hva hva det måtte finnes av andre livssynshus i skolenes nærhet.

  Likt av 1 person

 5. Julegudstjenesten er en viktig del av julefeiringen. På julaften når vi har besøk av barn og barnebarn, leser jeg juleevangeliet fra familiebibelen før pakkene deles ut.
  Når noen «moderne» prester leser fra Koranen i kirken for å tekkes muslimer, da er det gått for langt. Disse prester er ikke kristne, for de følger ikke bibelens 10 bud.
  Hedninger prøver å ødelegge for kristne i Norge.

  Liker

 6. Da antar jeg statsråden mener at Barneombudet, Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen også bekjemper kristendommen? De har også sagt klart nei til skolegudstjenester.

  Liker

 7. Nå er det ingen av de som kommer med saklig, godt fundert kritikk på denne forferdelige posten an artikkelen i New York Times som har fått noe som helst svar – finns det i det hele tatt noe som helst ryggrad i deg ? ! 😦

  Liker

 8. Viser til utsagt fra din kronikk i Dagen:

  1. «jeg er ekstremt glad i julen og juletiden er noe av det beste jeg vet. Jeg vil at mine unger skal få være med på julegudstjenester i skoletiden.»

  – Jeg er også ekstremt glad i julen og juletiden er noe av det beste jeg vet. Men jeg ser med stor bekymring på at kristne misbruker skolen som en rekrutteringsarena ved å legge opp til at små barn uten tilstrekkelig virkelighetsforeståelse skal dra på jugegudstjeneste. Og dermed får et skjevt bilde av hva julen og vår kultur handler om.

  Og da sier det seg selv at foreldre å vårt langstrakte land blir tvunget til å ta en samtale med barnet som de kanskje ikke er moden for å ta. Poenget mitt er at man med dette trekker barn inn i de voksnes religionskonflikt. Og det forventer jeg at du som mor forstår er svært uheldig.

  2. «Jeg mener det føyer seg inn i rekken av usakligheter fra Human-Etisk Forbund. De har blitt manisk opptatt av å bekjempe alt som har med kristendommen å gjøre, slik det nesten begynner å bli litt parodisk. Særlig når man vet at de knapt nok nevner utfordringer knyttet til andre religioner. Dette fortoner seg som et korstog mot kristendommen.»

  – Dette er skivebom. HEF er for Humanisme, likestilling og flerkultur. Hadde det vært slik at HEF ønsket å fjerne kristendommen, så hadde jeg heldt meg inn i HEF på flekken. Men det er desverre ikke tilfellet.

  3. «Jeg registrerer at det er en diskusjon noen plasser om man skal fortsette med denne ordningen. Skolegudstjenestene er en viktig del av vår kulturarv og kristendommen er grunnen til at vi feirer jul.»

  – Her er du helt ute å kjører. Julen ble feiret lenge før kristendommen kom til norge, og har vært feiret over hele verden siden jordbruksrevolusjonen under ulike navn og skikker.
  https://snl.no/jul

  Ved å komme med slike påstander undergraver du norsk historie og norsk kultur. At vår hedenske kulturarv har overlevd kristendommen gjør den ikke kristen av den grunn.

  4. «Sylvi Listhaug frykter at vi gjemmer vekk vår kristne kulturarv i møtet med mennesker med en annen religiøs bakgrunn.»

  – Her fortsetter du argumentasjonen på uriktige premisser. Det du kaller «kristen kulturarv» er en norrøn skikk som feires i alle samfunnslag uavhengig religion. Motstanden mot kirken er nettopp på grunn av at de undergraver vår kulturarv ved at de forsøke å ta monopol på vintersolvervet. Hva dette har med «mennesker med en annen religiøs bakgrunn» må gudene vite…

  Paradoksalt nok er det flerkulturelle HEF som er gjør den beste jobben her i forhold til å opptre som norsk kulturbærer og kulturformidler, og ikke monokulturelle frp som undergraver norsk kultur ved selge kristendom under dekket; «norsk kulturarv». Og slik burde det absolutt ikke være.

  Flott om du Sylvi tar deg tid til oss «folk flest» og gir tilbakemelding på punktene.

  Likt av 1 person

  • Jeg derimot forventer at Sylvi bruker tiden på viktigere ting enn å undervise standhaftige nidinger i samfunnsfag 🙂 Stå på Sylvi!

   Liker

 9. De fleste religioner har sitt opphav i astrologien. Et felt som ble endret med inntoget av opplysning og vitenskap. En komet er faktisk ikke et varsel om dårligere tider eller «gudenes vrede». Det går an å ønske seg en beskyttende hånd fra oppdiktede guder, nettopp ved å ignorere tilgjengelig viten. Men saken er, at ønsker nødvendigvis ikke er det samme som sannhet. Myten om at solen døde om vinteren, for så å stå opp igjen etter tre dager, er basis for gjenfødelseshistoriene, som det finnes mange varianter av gjennom tidene. Man bør vel etterhvert ta det for det det er. Mangel på opplysning.

  Liker

 10. Skolegudstjenesten er en fin tradisjon, men jeg er opptatt av at det skal være aktiv påmelding og at det skal være reelle og gode alternativer for dem som ikke ønsker å ta del i den.

  Liker

 11. Hei Sylvi

  To innlegg etter hverandre, men hva sier de egentlig.

  At foreldrene vet hva som er best for sine barn?

  Avogtil?

  Unntaket er tydeligvis den nye FRP-staten og den gudeløse statsreligionen her I landet.

  I Denne saken er tydeligvis ikke foreldre I stand til å ta gode nok vurderinger lenger og Du/regjeringen må ta ansvar for å lede barna våre inn på den smale sti.

  Dette lukter god gammaldags AP maktarroganse lang vei. Håper det er gode luftemuligheter på kontoret ditt.

  Det burde være et paradoks for deg at statreligionen har skjøvet fra seg større og større grupper kristne, og nye trossamfunn har etablert seg. Dette som naturlig konsekvens av statsreligionens meget effektive kampanje mot avkristning av landet.

  Det er De frittstående trossamfunnene og Paradoksalt nok HEF som holder kristendommen levende I Norge. Ikke pampeveldet som lar troen råtne fra innsiden.

  Dessverre ser vi resultatene av den feilslåtte kristendomsopplæringen fra skolen igjen i kommentarfeltene. Grunnleggende ferdigheter I å orientere seg I det religiøse landskapet syntes fraværende.

  Verdien av å ha lært seg en salme eller to, og minnes en fortelling fra Bibelen, pakket inn I kos og stemning er marginal om man ikke har forstått innholdet og bidrar I listen grad til å videreformidle en Kristen kulturarv.

  Liker

 12. Mange tror at det å være kristen er å gå på kristelige møter hver uke. Men det er flere enn dem som tror på Jesus. Det ser en ofte når noen havner i nød og ber. Det ser en ved ulykker når kirken stiller opp. Det ser en når julen kommer. Det ser en ved begravelser. Vår tidsregning er etter Kristi fødsel.
  Det som er rart er at noen ,spesielt de tilhører humanetisk forbund, skal nekte at skolene holder julegudstjenester. Hva gjør det å høre om Jesus og fine julesanger selv om en ikke tror. Ved begravelser i kirken tror jeg bekjente av den som gravlegges og ikke er kristne eller de er muslimer, vil delta i seremonien uten at de tar skade selv om det snakkes om Jesus og det synges kristne sanger. Jeg har deltatt på humanetisk konfirmasjon siden jeg har en som står meg nær skulle konfirmeres der. Jeg tok ikke skade av det men deter rart å se at humanetisk forbund skal prøve å ta etter de kristne skikkene. Selv en muslim som lager til fest for fattige i julen inviterer prest som kan fortelle om julen.
  Håper vi kan beholde våre norske skikker, verdier og tro. Det er trist å se at vi skal legge lokk på det norske.
  Når Norge nå skal tone ned det norske og tillate muslimer å ha barneekteskap, flerkoneri og manglende likestilling.Bade med kler. Gutter og jenter ikke blandes mm. Så er jeg redd for at de mange som ikke står frem i pressen vil i økende grad være negative mot asylsøkerene selv om det er den politiske eliten og humanetisk forbund som er de som oppfordrer til det.

  Liker

 13. Det samme engasjementet viser ikke overfor andre religioner fordi barna våre ikke blir tvunget til å delta i forkynnende seremonier i f.eks moskeer eller synagoger. Derfor.

  Liker

 14. Interessant at HEF er de som skriker høyest. Jeg registrerer at det hvert år også er noen som klager over at de kristne har stjålet de førkristne tradisjonene, men det er vel ingen som hindrer dem i å bytte ut moderne jul med en tilbedelse av sola.

  Det er forøvrig interessant at Solvang skole i Haugesund dropper julegudstjenesten i år. De skal ha en til våren, og det øker paradoksalt nok det kristne innholdet. Julegudstjenesten har mer med en norsk tradisjon å gjøre, det er en møteplass og kulturell arena, mens våren med korsfestelsen er langt viktigere i Den katolske kirke.

  Liker

 15. Som kjent har vi heller ikke statskirke lengre, så ser ingen grunn til at norske skoler skal bedriver misjon. Om foreldre ønsker å ta mer barna sine på gudstjeneste er vel det fullt milig hver søndag resten av året i tillegg til juletider, så da får de heller gjøre det. Skolen skal stå for religionsundevisning – ikke misjon. Enkelt og greit.

  Liker

Kommentarer er stengt.