Hvorfor stoler ikke folk på journalister?

I kjølvannet av Brexit og Trumps seier har debatten om medienes rolle og troverdighet gått høyt. Mange er forferdet over at bare 27 prosent av amerikanerne stoler på journalister. Det står ikke mye bedre til i Norge der bare 32 prosent av befolkningen stoler på journalister. Er det egentlig så rart?

Avisen Klassekampen har en artikkel på nett i dag som viser at bare 32 prosent av nordmenn stoler på journalister, mens taller i USA er på 27 prosent.

På samme måte som det er viktig med kritisk journalistikk er det viktig å være kritisk til journalistikken. Journalister i Norge speiler på ingen måte folk flest når det gjelder deres politiske syn. Ifølge medieundersøkelsen 2016 har Rødt 6,5 ganger høyere oppslutning blant journalister enn folk flest, og FrP en tiendedel av oppslutningen blant journalistene sammenlignet med velgerne. (Se under)

Dette betyr at dersom kun journalister hadde stemmerett ville ikke Norges tredje største parti, FrP, vært representert på Stortinget.

Her ser du hele undersøkelsen med folkets sammenlignet med journalistenes storting fra 2016.

Spesielt gjelder dette misforholdet på innvandringsfeltet, hvor denne undersøkelsen viser at 53 prosent av journalistene selv mener at mediene generelt har en mer liberal holdning enn befolkningen ellers til flyktningene. Altså flyktningpolitikk og måten sakene dekkes på. Kun 3 prosent mener at mediene har en mer restriktiv holdning.

Ofte blir min facebook-side og det vi gjør i sosiale medier mistenkeliggjort av mange i mediene (og jeg registrerer at også andre politikere følger tett det vi holder på med). Det tror jeg er fordi de er redd for å miste definisjonsmakten. Mediene har ikke lenger monopol på hva som kommer ut av informasjon til folk flest. Vi kan legge ut informasjon direkte på facebook og folk kan engasjere seg og bli med å spre budskapet. Selv om mange prøver å klistre «fake news» og at vi er lemfeldig med fakta som påstand til meg, er de ikke særlig etterrettelig med fakta selv når de ikke kan dokumentere påstanden.

Jeg skjønner godt at folk flest er skeptiske til mye av det som fremstilles i mediene. For å bruke meg selv som eksempel blir det jeg sier ofte tatt ut av sammenheng, eller man ønsker å skape et inntrykk av at jeg er «fæl» og «kald». (Nei, jeg er ikke noe offer). Når folk flest imidlertid går inn og ser hva jeg sier, for eksempel på våre livesendinger hvor vi kan snakke ut uten å bli avbrutt så får man kanskje et annet inntrykk.

Jeg håper at folk flest er kritiske til både mediene, det som fremstilles i sosiale medier og alt av informasjon man mottar. Vi kommer til å fortsette å spre budskapet vårt, og bruke sosiale medier for å vise hva vi egentlig står for. Uavhengig av hva mediene eller andre måtte mene om det. Det er selvsagt lov å være kritisk til det og 🙂